I måndags var de flesta lediga för det var helgdag.........
Jamen det var väl inte så konstigt tänker ni i Sverige för det var Annandag Påsk så det var vi med.
I Kina firas inte påsk utan här var det Qingming Festival — tomb sweeping day — som infaller 4,5 eller 6 april och sedan 2008 är en nationell helgdag. Så det var bara en tillfällighet att bägge helgdagarna i år sammanföll.
Dagen ägnas inte åt att äta ägg ......
......utan åt den tusenåriga traditionen att hedra avlidna genom att till graven ta med blommor,mat, te,rökelse smällare och bränna offergåvor som papperspengar, bilder på vackra älskarinnor, tjusiga hus, lyxvaror och annat som speglar det goda i livet .
Nedan bilder från Shanghai Daily
När 3 000 000 miljoner människor i en stad som Shanghai är ute i samma ärende uppstår köer både på vägarna och i kollektivtrafiken.
Ändå kunde polisen meddela att antalet besökare under måndagen till begravningsplatserna minskat sedan förra året . Dels öste regnet ned dels kunde de se att fler människor besöker sina gravar dagarna innan . Tex beräknades 1 500 000 människor valt lördagen istället.
Enligt traditionen skall ett långt och succefyllt liv hedras med en storstilad och glad begravning......något som inte kommer gratis dessutom är tillgången på gravplatser mindre än efterfrågan och således har kostnaderna skjutit iväg och beräknas nu ligga på minst 100 000 SEK.
Myndigheterna erbjuder billigare gravplatser på mindre yta men de är inte populära eftersom deras urnor är sämre och med tiden luckras upp . Inte heller att begravas till sjöss innebär trots subventionerade priser någon större lockelse för Shanghaiborna.Traditionen att hålla kroppen/askan intakt påverkar människor så stort att de hellre väljer det traditionella men dyrare alternativet .
För de som inte har råd finns förhoppningen att staten skall hjälpa till att starta fler begravningsbyråer som drivs som non for profit verksamheter.
Kineserna följer en strikt ordning perioden efter dödsdagen. De anser att den avlidnes själ kan stanna kvar i världen upp till 49 dagar och komma tillbaka hem för mat och vila. Därför lagar de mat och tänder rökelse för att guida själen till slutlig vila.
♠♠
Qingming festivalen har inte bara betydelse för vårdande av gravar den påverkar även prissättningen för grönt te.
Teblad som är plockade före den 5 april tilldelas nämligen en högre kvalitetsnominering vilket givetvis även medför att priset på dessa blad blir betydligt högre än de som skördas senare på säsongen. Anledningen är att de bladen får en lättare och finare arom då vädret är kallare .
Några timmar sydväst om Shanghai ligger Hangzhou där ett av Kinas mest populära gröna teer odlas , Longjin green tea . Teet har en hög kvalite och god smak. Skörden börjar i mitten på mars .Priserna varierar sedan mellan 1000 till 6000 SEK per kilo.
.
Tebladen torkas i en wok . Metoden ser enkel ut, odlarna rör konstant om bladen tills färgen blir gulaktig, men det behövs stor kunskap för att behärska torkningen på bästa sätt beroende på storlek och mjukheten i bladen.
För att få förtroendet att torka bladen från den delikata och priskänsliga första skörden krävs 10 års erfarenhet .
♠♠♠♠