stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Xu Beiihong

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
När fina väninnan var besök förra våren hade hon med sig The Painter from Shanghai, som är berättelsen om den kinsesiska konstnären Pan Yuliangs spännande liv (1895–1977 ).
 
 
När jag läste den utmärkta romanen fastnade jag för  en av karaktärerna i boken , karismatiske konstnären Xu Beihong  1895 – 1953  , både vän , mentor och suporter av  Pan i hennes utveckling som konstnär.
 
 
Självporträtt 1922
  
 Xu är berömd, särskilt för sina fantastiska tuschmålningar av hästar . Han var stor förespråkare för ett mer modern uttryck där konstnären fick större frihet  att  förmedla det moderna Kina i sin konst. Han var också en av de första kinesiska konstnär som utifrån  västerländsk teknik producerad  stora  oljemålningar  i vilka han skildrar  välkända kinesiska episka teman.
 
 
 
 
 
Konsten att måla i olja utifrån en västerländsk stil  utvecklade han under sina år i Paris  dit han som 25 -åring kom  för att studera på École Nationale Supérieure des Beaux-Arts .
 
 
Men redan när Xu var 6 år började hans  pappa utbilda  honom i kalligrafi och när han var 9 fortsatte de med klassiskt kinesiskt måleri. Därefter fortsatte han i konstskolor i Shanghai och Tokyo.
  
 
 
Xu återvände till Kina och  fick ett stort inflytande i konstvärlden, först som  lärare vjd universitetet i Nanjing och därfter som chef för Central Academy of Fine Arts i Peking. Han blev också en framgångsrik konstnär .Han behärskade såväl tusch som olja . Hans motiv ,i vilka  han kombinerade traditionell kinesik stil med västerländsk , medförde att hans målningar   blev väldigt eftertraktade av samlare och museer både inom och utom Kina.
 
Bild Wikipedia 
 
Attraktionen kvarstår än idag.
År 2007 såldes målningen Put Down your Wip på auktion i Hong Kong för  US$9.2 million, vilket då var det högsta priset som betalats för en kinesisk målning .
 
Bara 58 år gammal fick han en stroke och avled. Hans hem i Peking har bevarats och är nu ett museum.
Vilket minnesgoda läsare av bloggen kommer ihåg att Herrn och jag i höstas tänkte besöka , http://stockholmshanghai.blogg.se/2014/september/harlig-peking-lordag-2.html , men då möttes av denna syn........
 
 
......MAJOR renovering på gång .
 
Därför blir jag extra glad när  några av hans verk nu visas i  utställningen
The Master and his French Masters på China Art Palace här i Shanghai .
 
 
Vi åker till museet  och blir betagna.
Utställningen visar verk av Xu och hans franska lärare från akademin. Den jämför konstnärernas stilar och motiv  och vill visa hur lärarna  inspirerat honom.
Det är inte så många målningar men vi får ändå en känsla för vilken intressant konstnär han är .
 
 A la tombée du jour, à coté des bambous, 1944
 
 
Combat dáigles ,1939
  
 
Lion blessé, 1938
 
 
 
 ♠♠♠♠
 
 
 

Kommentarer

  • Grandma säger:

    Har läst om honom och beundrar hans sätt att kombinera nytt och traditionellt. Bilden med de kämpande örnarna var fin. I en så traditionell kultur som Kinas är det en prestation att komma med något nytt.

    Svar: Vi hoppas verkligen att museet i Peking hinner renoveras färdigt under vår tid här så vi kan göra ett besök där.KramM
    M W

    2015-04-25 | 14:22:27

Kommentera inlägget här: