stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Temple of Literature

Kategori: Vietnam

 
Vi besöker Temple of Literature där Imperial Academy , Vietnams första universitet låg. 
Templet byggdes 1070 och är ett av flera tempel som var tillägnat Confucius filosofi och studier.
 
 

Vid Imperial Academy utbildades mellan 1076 till 1779 Vietnams högsta tjänstemän , kungligheter och elit  .  

 
I parken finns förutom märkliga träd  också blommor och buskar som är klippta som de 12 olika djuren i zodiac almanackan.
 
 
 I de olika paviljongerna, hallarna .....
 
 
...och vid stayerna hölls olika offerceromonier, föreläsningar och de  många .....väldigt svåra examenstesterna.
 
 

Studenterna kom från hela landet. För att bli antagna behövde de först av allt klara den regionala examen. ' Utbildningen var på mellan 3 till 7 år  och bestod av studier i litteratur och poesi, kinesiska,filosofi, historia men även ridning , kalligrafi , musik och matematik. Läroböckerna var på både vietnamesiska och kinesiska . 

Studenterna fick genomgå mindre tester varje månad och fyra mer kvalificerade tester per år. Klarade de dessa fick de  behörighet till den  nationella examen, the Hoi vilket i sin tur gav dem rätt att slutligen ta den kungliga examen the Dinh. Kungen ställde frågorna och rangordnade studenterna efter deras svar. 

 
 
Confucius 551 - 479 BC var en kinesisk lärare, politiker, och filosof .
 
Det sägs att han föddes han i Qufu , Kina i en adlig familj .När han var tre år dog hans pappa och han växte upp under mycket fattiga omständigheter tillsammans med sin mor och morfar.

Han ansåg själv att han inte skapade något nytt utan bara förde vidare äldre värderingar som han menade  var viktiga att följa . På så vis skulle människor kunna leva i universell harmoni,Tao. Confucius samlade en skara lärjungar omkring sig som förde vidare och nedtecknade hans idéer. 

Många av hans verk har haft en stor betydelse i Kina och varit sådant som bildade kineser har lärt sig utantill. 

 Det 'han förde vidare var att man skulle visa respekt uppåt, välvilja nedåt. Hans filosofi var också att alla föds lika, och formas genom utbildning och övning.Hans filosofi betonar hög moral, rättvisa och ärlighet personlig . 

 
 
 ♠♠♠♠
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: