stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

En annan Nötknäppare

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
En riktig julklassiker är den fina baletten Nötknäpparen.
Vi har under åren haft möjlighet att se många olika versioner från diverse operahus. 
 
 
NU
är det dax igen och förväntansfulla slår sig sonen, dottern, Väninnan och jag oss ner i salongen på Dansens Hus för att se Fredrik Rydmans senaste produktion.
Vi blir inte besvikna.
 
 
Som ofta har det traditionella stycket i hans hand förvandlats och den här Nötknäpparen är långt ifrån det vanliga  idylliska och sockrade utförandet. Utan en mörk historia om utsatta barn i en stenhård värld .

Den fattiga flickan Clara lämnas ensam med andra övergivna barn på en soptipp i ett land ”långt, långt borta” medan hennes föräldrar åker för att tigga i den rika världen.

 I Rydmans version av 1800-talsklassikern möter nu Clara en vacker balettprins, smutsiga råttor, smaskiga godisfigurer, en nötknäppare med r’n’b i hörlurarna och en organhandlare (Drosselmeyer) på jakt efter ett ungt hjärta att sälja till en sjuk kvinna. Föreställningen erbjuder breaking, hiphop, balett och en spektakulär scenshow till nyskriven musik av bland andra Danny Saucedo och Anna Ternheim blandat med Tjajkovskijs.
 

Det som lockar mig med ”Nötknäpparen” är den fantastiska musiken. Storyn är usel, så för att den ska bli något måste den utvecklas. Det ger mig en ingång att berätta om hemlösa barn i dagens Europa men på ett fantasifullt, skrämmande, kul och galet sätt. En modern saga, säger han

 
Bilder www.dansenshus.se
 
 
 
  
 
Trots rätt ljumma recensioner strömmar publiken till och hela säsongen är i princip helt utsåld.
Nya biljetter för våren har precis släppts.

Fredrik Bengt Adam "Benke" Rydman, (1974) från Västerås är koreograf och dansare. Grundare av kompaniet BounceE Streetdance Company som hade många framgångsrika uppsättningar mellan 1997 tom 2010.
 
 

Han har även skapat en modern version av  den välkända baletten Svansjön. Föreställningen hade premiär  på Dansens Hus 2011 och turnerade sedan i städer som Paris, London, Berlin, Frankfurt, Essen, Moskva, Zürich samt Wien. I Rydmans version förenas de två skilda världarna: den klassiska baletten och streetdance. Historien  modifierades för att reflektera dagens moderna samhälle. Den magi och trolldom som regerar i Tjajkovskij original har han bytt ut mot prostititution och drogberoende. Svansjön har hittills setts av över 250 000 människor.

♠♠♠♠

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: