stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Skurar dagen lång

Kategori: Läsvärt / Sevärt

Lördag förmiddag och väderappen säger skurar...oh yes det stämmer .
Ena minuten uppheåll nästa ösregn, ja ja det är precis som det brukar vara här i slutet av juni , bara sisådär två veckor tidigare än normalt , ha ha .
 
 Ingen morgonjogg istället äter vi fukost hemma och tar det lugnt. Ser det sista avsnittet av den utmärkta BBC produktionen  Historien om Kina med Michael Wood.
 
 
 
Framåt lunch lämnar vi, utrustade med stora paraplyer, hemmet och åker till People Square. Där nere i metron visas just nu utställningen Swedish Dads , arrangerad av svenska Generalkonsulatet.
  
 
 
Föräldralediga pappor som drar barnvagn är måhända en rätt vanlig syn i Sverige men är än så länge om inte obefintligt så väldigt ovanligt i Kina. 
Utställningen vill få  unga kineser att fundera kring de traditionella rollerna och visa på alternativ.
 
 
 
Fotograf Johan Bävman tog fotografierna ,på fäder som var hemma minst sex månader med sina barn, under sin egen föräldraledighet. Texterna till bilderna berättar om deras förväntningar, relalioner inom familjen och förhållandet till arbetet utifrån det faktum att de valt att stanna hemma så länge.
 
 
Sverige blev 1974 det första landet i världen som tog bort ordet mammaledighet och ersatte det med termen föräldraledighet.
Idag är såväl mamman som pappan berättigad till 480 dagar med ersättning, inklusive 90 dagar som bara kan nyttjas av pappan. 
 
 
 
Som en del i att uppmuntra kinesiska fäder till att bli mer delaktiga i sina barns uppfostran lanserade  Generalkonsulatet på Alla kvinnors dag en fototävling med  bilder som visar fäder och barn tillsammans. Intresset var oväntat stort . Över 15 000 bidrag har kommit in till juryn som valt ut 25 till utställningen.
 
 
2015 började Kina lätta på en barns policyn och tillåter nu par att skaffa två barn.
I Shanghai utökades samtidigt ledigheten för mödrar som föder sitt andra barn till 128 dagar samt 10 dagar för pappan. Enligt en rapport från International Labor Organization fanns det 2014 lagstiftad ledighet  i 79 länder varav  71 med betalning.
 
 

UTÖKADE 

dagar har dock  ännu inte ökat fäders vilja att stanna hemma .Attityden att mamman är den som ska ha fulla ansvaret för barnen sitter djupt rotad. Kanske en av anledningarna varför 53% av tillfrågade kvinnor bosatta i Shanghai säger att de, trots att det nu är möjligt ,  inte tänker skaffa ytterligare ett barn .

 
Min favoritbild
 
 
Vi lämnar utställningen och börjar promenera hemåt genom parken.
 
 
I dammen knoppas lotusen .....snart slår de vackra rosa blommorna ut.
 
 
Går förbi trevliga Barbarossa och det ser så härligt ut däruppe på terassen.....
 
 
......passar bra med en svalkande eftermiddagsdrink.....
  
 
.....men vi hinner bara precis sätta oss ner så börjar det droppa igen.
 
 
Går in , mysigt det med .....ler lite åt de två herrarna där ute.
Sista optimisterna .
 
 
Himlen mörknar och nu brakar det loss, åskan dundrar  och regnet öser ner, även optimisterna får retirera innåt.
 
 
Börjar droppa här också, personalen är snabbt framme med baljor.....har varit med förr, ha ha 
 
 
Vi traskar vidare när det lättar .
 
 
MEN
har bara kommit ut i parken så är det dax igen. Ny skur och mer muller.
Hoppar in en stund till kortspelarna som dock lugnt forsätter ....lite regn hindrar inte dem från serious business som spel. 
 
 

HEMMA

och helt genomblöta.

Byter om och drar på oss tenniskläder.

En match , dusch och sen god middag med ett svenskt grannpar. 

GO KVÄLL 

♠♠♠♠

 

Kommentarer

  • Mor i busken säger:

    Den där tv-serien har nyligen visats här.. Lärde mig att Kina är ett omfattande land.. Fint initiativ med utställningen om pappaledighet. Droppen urholkar stenen. Vi ses snart. Längtar mycket!!!!

    Svar: Detsamma , kram
    M W

    2017-06-12 | 10:27:29

Kommentera inlägget här: