stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Huset som Jack Ma byggde

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
Fullt hus med ett 60tal gäster blev det i torsdags kväll  när mitt kontor arrangerade ett seminarium med författaren
Duncan Clark. 

 
Han var där  för att berätta om sin bestseller bok, Alibaba huset som Jack ma byggde.
 
 
 
 
Boken ,som kom ut 2016 , behandlar det  många anser vara  den största drivkraften i Kinas förändring: internet och tillväxten i privat sektor. Båda delarna har uppstått för att underlätta för medelklassen. I ekonomiska termer är internet en större källa till förändring i Kina än någonstans i västvärlden.
 

Berättelsen är intressant även för läsare utanför Kina och beskriver den makalösa framgången som företaget Alibabas olika sajter på kort tid uppnått.

Till exempel , begreppet  ’Singles Day’, som förstås celebreras den 11 november ....då såldes varor  från hela världen genom Alibaba för över 170 miljarder kronor !!!!

Kinesiska turister har nu, även i Stockholm, möjlighet  att betala med Alipay...ett annat av gruppens företag.... när de betalar för varor och tjänster . 

 

 Jack Ma öppnar New York Stock Exchange, Sept. 19 2014 när Alibaba listas  — Getty Imag.
 
Boken berättar även den osannolika historien om grundaren Jack Ma.
Som gått från att ha varit en fattig och outbildad person i en av Kinas många provinsstäder till... via lite krokvägar ...att bygga ett av världens mest värdefulla företag. Jack hade svårt för matte, kom nätt och jämnt in på universitetet efter flera försök och inledde sin karriär som engelsklärare....vilket i sig på 1970talet var en extremt bra tillgång att behärska.När Alibaba 2014 noterades på NY börsen klassades det som det största hittills IPO i världen.
 

Duncan Clark som lärde känna Jack Ma tidigt 90tal svarar väldigt öppet på många av frågorna men vill inte uppge HUR många böcker som hittills har sålts.

Däremot raljerar han om att han fick ett erbjudande av Jack att investera i företaget...tackade nej...och säger sig därmed har " förlorat "ett antal miljoner....tackar istället glatt publiken för att de vill lyssna på honom och varje  person som köpa boken. Nu kanske jag får min upprättelse.

Vilket det ser ut som,  boken  har översatts till över 15 språk, säljer som bara den i  Indien och blev förra året nominerad till  Financial Times/McKinsey’s lista över årets bästa affärsböcker.

 

Dubcan  Clark  är välkänd i Peking. Brittiskt ursprung , kom till Kina 1994.

Arbetade som investment banker på Morgan Stanley i London och Hong Kong och såg då vilka möjligheter Kina innebar.

Startade därför 1994 konsultföretaget BDA  i Peking som specialiserade sig på investeringar i  telecom.

2013 fick han motta OBE från Drottning Elisabeth. 

 

NU

dax för avfärd till flygplatsen och nattflygning till Stockholm 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: