stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Hiroshima Peace Memorial Museum

Kategori: Läsvärt / Sevärt

 
 
Vi besöker Hiroshima, staden som är mest känd för att den första atombomben
  använd i krig, fälldes  av  USA i slutskedet av WW II  kl 8.15 på morgonen den 6 augusti .
  

 

Hiroshima hade vid tiden en befolkning på 350 000.  

 
 

Atombomben, med beteckningen Little Boy vägde 4000 kg varav 60 kg var uran. Bomben släpptes på uppdrag av president Truman från B29 bombplanet Enola Gay  på 10 000 meters höjd och för att få maximal effekt var den inställd att detonera vid 600 meters höjd över marken. Bara 43 sekunder efter släppet detonerade bomben men missade med 240 meter  ursprungsmålet , Aioi Bridge.

 

USA hade listat fyra städer av betydelse att fälla bomber i. Syftet var att få ett snabbt slut på kriget , man hade redan förlorat många amerikanska liv i andra slag. Hiroshima valdes för att här både  fanns en viktig hamn och mycket militär personal stationerad . En annan stad var Nagasaki....där den andra bomben släpptes 3 dagar senare, 

 

Bomben slog ut 70 % av bebygegelsen i Hiroshima .  Cirka 70 00 invånare dog direkt men redan  i december samma år hade siffran stigit till 140 000,  dvs nästan 50 % av befolkningen, då många avled  kort därefter i sjukdomar  till följd av strålningen.  

Det finns fortfarande en tydlig effekt på äldre överlevande, vilka drabbas av cancer oftare än jämnåriga från andra delar av Japan. Det exakta antalet dödsoffer på grund av ökad cancerrisk är svårt att fastställa konkret, då det är den totala effekten av omgivningsmiljön och arvsanlag som ger cancerutfall. Otvivelaktigt har dock risken för cancer bland överlevande och deras efterkommande ökat signifikant även många år efteråt.

 

En av de byggnader som delvis stod kvar och idag representerar förödelsen är The Product Exhibition Hall  som då användes till konst -och andra utställningar. Idag omdöpt till  A-Bomb Dome

Initialt beslöts att strukturen skulle rivas men då den till stor del var oskadd bestämdes  det att den skulle bevaras som ett minne för eftervärlden att inte glömma händelsen. 

 

 
 
Några år tidigare beslöts även  , dock efter långa diskussioner med bland annat Kina om Japans roll,  att Hiroshima Peace Memorial Park skulle anläggas runt domen .
 
Området är listat på the UNESCO World Heritage List  bland annat med motiveringen att parken 
- överlevt en destruktiv kraft
-första gången som en atombomb använts som vapen mot mänskligheten
- ses som symbol för fred

   
 
 
Idag har således Hiroshima status som symbol för fred.
Ett institut har upprättats och årligen hålls konferenser och symposium i ämnet. 
 
Skolklasser på besök får ta del av historien och vittnesmål som denna ;

 

Den här lilla pojken var 3 år och bodde 1, 5 km från nedslagsplatsen. Han älskade att cykla på sin trehjuling.Morgonen då bomben detonerade var han ute på gården och lekte. Exponerad för hettan blev han kraftigt bränd och avled under natten. Hans pappa begravde honom tillsammans med cykeln i trädgården.
1985 öppnade pappan graven, flyttade kvarlevorna till familjegraven och donerade cykeln till museet.
 
 
År 2016 besökte Obama som första amerikanska president parken.
Han talade och la ner en krans MEN bad inte om ursäkt vilket upprörde många i Japan. 
 
 
 
VAD
har då världen lärt av historien ? 
 
 
Tyvärr inte mycket .
Fortfarande innehar många länder atomvapen och de avtal om nedrustning som slutits har inte undertecknats av samtliga stater.  
 
 
 
I
parken brinner en låga......och kommer så göra till sista atombomben är skrotad. 
KÄNNS
som om lågan destovärre kommer få brinna länge till. 
 
 
 

Kommentarer

  • Brysselkakan säger:

    Och just nu känns det inte OK att två så instabila ledare håller på med diskussioner på sandlådenivå och samtidigt har makten att sända iväg ännu värre bomber.

    Svar: Nej verkligen inte, håller helt med och följer lite lätt nervöst utvecklingen dem emellan.Ha en bra dag
    M
    M W

    2017-10-03 | 19:00:35
    Bloggadress: http://www.brysselkakan.wordpress.com

Kommentera inlägget här: