stockholmshanghai.blogg.se

Dal för vin

Kategori: Italien

 
 Herrn har anlänt .....sååå kul.
 
 
DOCK
hinner det bara bli en morgonpromenad för honom innan det är dags att packa , hoppa in i bilen och susa iväg norröver.
 
 
 Tillsammans med Vännerna åker vi på årets vinresa till Valtellina.
 
 
 
Fortfarande befinner vi oss i Lombardiet men högre upp  i norr och väldigt nära gränsen till Schweiz . Här bor drygt 180 000 invånare . Stora näringar är skidturism , med orter som Bormio och Livigno. Spa , som nyttjar tillgången på heta källor ,livsmedel, främst ost och bresaola samt ......såklart ... vinproduktion.
 
 
 

Vi börjar med att besöka dalens " kung"  , vinhuset Nino Negri . Återbesök för oss men första gången för Vännerna.

Företaget grundades 1897 , när Nino Negri gifte sig med Amelia Galli.Hon ägde ....praktiskt nog ...en vackert litet slott mitt inne i Chiuro som de kunde bygga en präktig och sval vinkällare under. I över 40 år drev sonen  Carlo framgångsrikt verksamheten vidare. Ingen av hans två döttrar ville fortsätta verksamheten och vinhuset såldes i slutet av 60talet . Nya ägarna lyckades dock inte förädla företaget och huset såldes 1986 vidare till de nuvarande ägarna, Gruppo ltaliano Vini.

Valtellina är en av få dalar i Italien som går från väst till öst. Varma vindar från Comosjön i väst , solen som alltid lyser på norra sidans berg samt stora temperaturskillnader mellan dag och natt skapar väldigt gynnsamma förhållanden för dalens stora druva, Nebbiolo.
Druvan odlas  även i Piemonte , där klimatförhållandena för den också är bra men annorlunda ...ger därmed andra typer av utomordentligt vin som Barolo och Barbaresco.
 
 
I Valtelina heter den bästa vintypen Sforzato.
Inte alla vinhus eller alla säsonger kan ta fram dem. 

Tillverkningen av Sforzato baseras på en teknik där druvorna skördas för hand och därefter  , liggande på träbänkar, torkas i drygt tre  månader innan vinframställningen påbörjas. Metoden att torka druvorna är densamma som används för Amarone men smaken och druvorna för de vinerna är annorlunda .Processen koncentrerar socker och ger hög alkoholhalt .

ALLT
det här berättar Sarah med stor entusiasm om när hon visar oss runt i vinkällaren .
 
Kontaktuppgifter till NN , se https://www.gruppoitalianovini.it
 
 
Idag producerar huset över 1 000 000 buteljer och de har generellt hög kvalitet i sitt utbud men prestigevinerna är deras två Sforzatos .
 
 
Vid den trevliga provningen får vi testa dem bägge .
 
 
Efter att några fina mangnumbuteljer....att avnjutas om sisådär 10 till 15 år.... lastats in i bilen åker vi vidare till vårt hotell i den lilla staden Tirano.
 
 
Sarah har tipsat oss om några trevliga matställen.
Vi följer ett av hennes förslag  och avslutar en finfin dag  med en välsmakande och fräsch  Franciacorta på  mysiga Vineria.
 
 
Strosar hemåt utmed floden Adda. 
 
 
Halvmånen lyser fint på oss.
 
God Natt
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: