Stockholm läser
Kategori: Läsvärt / Sevärt





Så här presenteras projektet och årets bok på Författarcentrums hemsida.
En stad, en bok. Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. ”
Kriterierna för Stockholm läser-boken är att den:
- helt eller delvis utspelar sig i Stockholm eller är skriven av en författare med tydlig Stockholmsanknytning,
- är äldre än 15 år,
- lockar både män och kvinnor till läsning,
- inte är alltför omfångsrik,
- berör ett eller flera ämnen som uppmuntrar till diskussioner som alla kan delta i utan specialkunskaper eller specialintressen,
- lämpar sig för att ligga till grund för olika typer av programaktiviteter såsom författarsamtal, debatter, stadsvandringar,
- gärna går att omarbeta till lättläst och därför inte har ett alltför brett persongalleri och en inte alltför komplicerad kronologi/struktur.
Stockholm läser initierades av författaren Helena Sigander som drev projektet under åren 2002-2008. Inspirationen kommer från USA där motsvarande lässatsningar finns i flera städer. 2011 relanserades Stockholm läser av Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek som sedan dess ansvarar för projektet.
"Grupp Krilon" är på ett plan en realistisk skildring av en grupp män i Stockholm som har en samtalsgrupp där olika moraliska frågor står i centrum. Men den är också en allegorisk skildring av andra världskriget, där vissa karaktärers namn går tillbaka på olika företeelser (som till exempel Krilons fiender Staph och Jekau vilka också kan läsas som Gestapo och Tjekan, dvs Tysklands respektive Sovjetunionens hemliga polis/underrättelsetjänster). I centrum står Johannes Krilon, fastighetsmäklare som leder en grupp vänner i en samtalsgrupp kring moraliska frågor. Solidariteten inom gruppen sätts dock på spel allt eftersom kriget i Europa fortgår och krafter i samhället rör sig i fascistisk riktning. Krilon gör allt för att hålla ihop gruppen men medlemmarna drar åt olika håll.

Eyvind Johnson 1900- 1976 .Betydelseful och flitig. Född och uppvuxen i Norrbotten vilket han skriver om i självbiografiska berättelsen "Romanen om Olof". 1974 fick han , tillsammans med Harry Martinsson, Nobelpriset i litteratur. Han var också medlem av Svenska akademien.

2017 Sodomsäpplet av Bengt Martin
2016 Det hemliga namnet av Inger Edelfeldt
2015 Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson
2014 Barnens ö av P C Jersild
2013 Var det bra så? av Lena Andersson
2012 En dåres försvarstal av August Strindberg
2011 Norrtullsligan av Elin Wägner
2008 Tackar som frågar av Jennie Dielemans
2007 I skuggan av ett brott av Helena Henschen
2006 De i utkanten älskande av Johanna Nilsson
2005 Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri
2004 Änglarnas stad av Heidi von Born
2003 Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
2002 Doktor Glas av Hjalmar Söderberg