stockholmshanghai.blogg.se

Om livet i Stockholm , Shanghai , en liten by i Italien och numera även i Nice

Tredje gången gillt

Kategori: Italien

Så fick jag till slut biljetter .
Till Gallery Borghese , ett populärt konstmuseum dit biljetterna alltid försvinner i ett nafs . 
Nu klickade jag i alla fall hem biljetter för
     kl 9-11 , tja är väl lättast då,  för vem vill gå på museum så tidigt en söndagmorgon ? 

(null)

I närheten av mitt hotell står dom här skönheterna ...... häst och vagn bort till parken kanske
 ..... nix 
de fina pållarna får stå kvar och vila .

(null)         

Är så lugn och skönt att promenera genom staden vid den här tiden .

(null)
 
På eleganta affärsgatan Via Condotti förbereds dagen .
Det fejas och putsats inför dagens anstormning av kunder som vill shoppa lyxiga kläder , skor, väskor eller juveler .
MÅNGA
kineser bland dem 😉

(null)

Nya tider råder .

Rom tar emot över 7 miljoner turister per år . Stora intäkter för staden men också trängsel, ökat slitage , månglare och olicensierade guider .  Stadens ledning har därför sett över de nuvarande reglerna  i syfte att förbättra upplevelsen av staden för både besökare och invånare.

Förändringarna innebär bland annat att det blir förbjudet att hoppa i fontänerna, och att det inte längre är tillåtet för män (eller kvinnor) att gå omkring i staden med bar överkropp. Inte heller fpr man äta äta extremt kladdiga maträtter ( typ glass ) eller sitta nära historiska platser . 

Sittförbudet märks särskild vid en av världens mesta chillaplatser . Vakten är som en hök , vid minsta antydan till att någon försöker slå sig ner , ens för ett foto, blåser de ilsket i visselpipan. Kan även utdela böter . 


(null)

Ooooh ...... Kina i Rom 
Ja , om jag själv får säga det så , ibland får jag till det 👌

(null)

Extra kul att det just nu även pågår en utställning med Fontana’s verk snyggt insmugna bland de antika skulpturerna . 

(null)

FANTASTISKA
rum i slottet . 

(null)         

I samlingarna finns  många vackra statyer bland dem en av mina  absoluta favoriter , Pauline Bonaparte Borghese som Venus Victrix  utförd 1805 till 1808 av en av Italiens mest kända skulptörer , Antonio Canova. Beställd av Paulinas man Camillo Borghese. 
  
(null)


 Det råder strikt fotoförbud men jag hinner knäppa en bild innan vakten ilsket hytter åt mig 😬 så ryggbilden nedan  lånar jag från Wikipedia. 

Paulina (1780 – 1825) med det välkända efternamnet , var syster till Napoleon . Hon blev bara 44 år men hann gifta sig två gånger . Hon kom från en förmögen och inflytelserik familj och fortsatte på "den banan"  i bägge sina äktenskap . Med första maken fick hon en son som tyvärr ,  sex år gammal , dog i feber . 

(null)

Eftersom det var ovanligt med nakenporträtt under den här tiden så debatterar konsthistorikerna om hon  , en högt uppsatt societetsdam, verkligen  poserade naken . I diskussionerna påpekar många att bara  huvudet är realistiskt medan överkroppen har en " neoklassisk idealiserad kvinnlig form "  

Själv svarade hon lite odygdigt  när hon fick frågan hur hon kunde hålla sig varm utan kläder under sittningarna med " att det finns en kamin i ateljén " men de tror historikerna mer var ett utslag av hennes vilja att röra om i grytan lite än en beskrivning av faktiska situationen. 

Modell eller inte klart är att skulpturen är ett mästerverk . Allt .... från den otroligt vackra ryggen ... till materialet , marmor av högsta kvalitet som vaxats så det glänser .  

.....och hon verkar ha varit en härlig donna den där  Paulina.           


(null)

Slottets park från trapphuset upp till övervåningen .
Lyckas trycka av en bild härinne med innan vakterna upptäcker mig . 

(null)          

Lucio Fontana (1899 – 1968)  . Argentinsk -Italiens konstnär och skulptör . Grundare av konstinriktningrn Spatialism .

(null)

Det var den här vita målning ,Fontana’s Concetto Spaziale, Attese (1965), som klubbades till rekordpris 2015 när en svensk konstsamling såldes . 

(null)

Nedan text är hämtad från en artikel i SvD den 17 dec 2015 skriven av Clemens Poellinger.

(null)

Anna-Stina Malmborg och Gunnar Höglund började samla konst redan under studietiden på 1950-talet. Den stora summan är resultatet av en rekordförsäljning av parets internationella konstsamling på Sotheby’s i London i februari i år. Enbart Lucio Fontanas "Concetto spaziale, attese", en av den italienske konstnärens berömda monokroma målningar med knivsnitt från 1960-talet, drog in 106 miljoner kronor. Ett annat verk ur samma serie hade de redan tidigare donerat till museet. 

Anna-Stina Malmborg-Höglund, docent i mikrobiologi – även danskritiker i UNT, och professor Gunnar Höglund har länge varit passionerade konstälskare. Deras relation till Moderna sammanfaller med deras egen. Det var 1956 som Gunnar Höglund bjöd sin kurskamrat under medicinstudierna på konstdate för att se Picassos målning Guernica.  Anna-Stina Malmborg-Höglund engagerade sig i Moderna museets vänförening och paret lärde känna museichefen Pontus Hultén. Hans namn öppnade dörrar till konstnärer som bland annat Andy Warhol, Cy Twombly och Fontana, där de kunde köpa direkt i ateljén. Värdestegringen genom decennierna blev enorm.

Malmborg-Höglund, nu i 80-årsåldern är kända museivälgörare och har genom decennierna vid sidan av att skänka konstverk till museet bidragit med stora belopp för konstinköp, bland annat till tidigare museichefen Lars Nittves projekt för inköp av verk av kvinnliga konstnärer. De 50 miljonerna till Moderna museet matchas av en liknande donation till läkarparets stiftelse som finansierar Karolinska institutets pris för forskning i medicinsk pedagogik.



(null)

Nöjd med besöket strosar jag vidare ut i parken .....

(null)

Som nu börjar fyllas av söndagslediga.

(null)

Mmmm .... glass 
Känner att det är dax för lunch 

(null)

Lämnar Villa Borghese ... tittar uppåt och ser att DÄR ser det ut som en trevlig takterrass .
MYCKET
riktigt , nyrenoverade hotell Sofitels .

(null)

Inte särskilt svårt dock att hitta , finns överallt.
 Rom nyttjar verkligen sina tak .

(null)

Säger bye,  bye till Vännerna som seglar iväg på sin Medelhavskryssning .

Jag åker till flygplatsen .
Har redan skrivit om dem ..... street pianos.


Började som ett konstprojekt men blev i många städer permanenta .
Bla här på flygplatsen i Rom .
Älskar det
 ....,och ynglingen som klinkar så vackert för oss resenärer . 

(null)

✈️














Kommentarer


Kommentera inlägget här: