Äpplet faller inte långt
Kategori: Stockholm





Kategori: Stockholm
Kategori: Läsvärt / Sevärt
Maria Callas (1923 – 1977) grekisk operasångerska , född i New York. Anses vara en av världens mest välkända och beundrade sångerskor.Hade ett komplicerat förhållande till sin mamma, sin vikt ,nerverna och relationer. Under ett år gick hon ner 36 kilo, enligt henne själv , på en strikt diet av sallad och kyckling.
Bara drygt 40 år gav hon sin sista föreställning på scen i Covent Garden 1965 .
Spekulationerna kring varför hennes röst inte längre bar vara många.
Om det nu var den kraftiga viktnedgången, tidigt i klimakteriet , att hon överansträngt sin röst tidigt i karriären och/ eller sviktande självförtroende, tja det vet ingen med säkerhet.
Temperamentet, hennes stil och förhållandet med den multiförmögne skeppsredaren Ari Onassis ...var alla ingredienser som bidrog till att hon även var ett hett villebråd för skvallertidningarnas uppmärksamhet.
Likaså intressant är filmen om amerikanska författaren Joan Didion , 1934.
Kategori: Läsvärt / Sevärt
Naturens kretslopp – våldsamt och vackert, något måste dö för att det nya ska kunna leva. Vårens pånyttfödelse, sommarens explosion av liv, höstens vemodiga farväl och slutligen förmultnandet. I Fredrik Benke Rydmans uppsättning av Våroffer är balansen mellan tekniken och naturen i fokus, om den rubbas kan inget leva. Moderniteten, urkrafterna i naturens element och människan som står mitt emellan.
Så här skriver några av recensenterna
»visuellt storslagen« DN
»Benke Rydmans Våroffer - stark så det stänker om det« Expressen
»han har erövrat ett eget dansant språk« Expressen
»Enastående robotduett … Det är sanslöst vackert.« Kulturnytt P1
»Det här är en av de mest genomarbetade och brutala finaler av "Våroffer" jag sett.« Kulturnytt P1
»Tjugo streetdansare går i klinch med Stravinskijs vidunderliga rytmer i en imponerande, vattenrik show.« SvD
»vattendans med ös till max« SvD
»Lars Östberghs uppslagsrika scenografi harmonierar med Palle Palmés gnistrande ljusspel och det hela är stor, lustfylld show.« SvD
»"Våroffer" är ett jättekliv framåt för Benke Rydman som koreograf, dansarna imponerar och Kulturhuset Stadsteatern har fått en säker publiksuccé.« SvD
En föreställning i två akter med såväl nykomponerad musik som Stravinskijs originalverk, Fredrik Benke Rydman själv på scenen i duett med en industrirobot, 20 streetdansare och 5000 liter vatten. Ett unikt möte mellan teknik och konst. Akt 1 i samarbete med ABB
FINNS
INGET
ATT
tillägga , bara hålla med.
SPÄNNANDE
att tänka på hur Waslav Nijinskys Våroffer mottogs när den 1913 uruppfördes av Ryska baletten på Théâtre des Champs Élysées i Paris .
Verket är indelat i två akter, Dyrkandet av jorden och Offret och tar ungefär 35 minuter .Baletten kretsar kring vårens mystik och explosion av skapande kraft.Efter en serie riter väljs en ung flicka ut som offer till naturen, varpå hon dansar sig själv till döds . Den fantastiska musiken av Stravinskij innehöll , för den tiden, många nya inslag vad gällde tonalitet, takt, rytm, betoning och dissonans .
Såväl musik som dans uppfattades som så annorlunda och så provocerande att tumult uppstod i salongen och polis måste tillkallas. Precis som i sitt första koreografiska verk, lät Nijinsky dansare trampa ner med hela foten, vilket den skolade dansen förbjöd. Dansare gick och stod med fötterna inåt. Alla klassiska utgångspositioner för armar och fötter var borta på ett konsekvent och genomtänkt sätt. Ryckiga och kantiga rörelser förekom inom ramen för berättelsen.
Publiken hatade Våroffer och den framfördes bara sju gånger till, fyra i Paris och tre i London innan den togs bort från Ryska balettens repertoar med hänvisning till ett svagt publikintresse och verket "glömdes" bort.
1987 sattes till slut en bearbetad version upp i Los Angeles av Joffrey Ballet.
Musiken hade då hunnit ikapp tiden .Både den och baletten anses numera, med ALL rätt, vara ett av 1900-talets mest inflytelserika verk.
Kategori: Stockholm
Kategori: Läsvärt / Sevärt
Som helhet kan man väl säga att den tre timmar långa baletten är mer en fest för ögat än tanken.
Det är verkligen vackert , skickligt och underhållande .
Musiken är fantastisk.
MEN
jag blir aldrig riktigt berörd av Törnrosa, varken av den här uppsättningen eller andra versioner som jag sett.
Kategori: Läsvärt / Sevärt
Kategori: Shanghai
Kategori: Läsvärt / Sevärt
Kategori: Shanghai
Kategori: Shanghai
Kategori: Läsvärt / Sevärt
Kategori: Peking
Zhonglou, som klocktornet heter är 47,9 meter högt .
Gulou , trumtornet är 47 meter högt och placerat mittemot klocktornet .
När vi kommer ned från klocktornet ser vi att det är 20 minuter tills nästa trumsession ska börja.
Vi slår oss ner på torget utanför tornen och vilar lite.
Misstar oss på tiden ...och helt plötsligt börjar det trumma på inifrån.
TYPISKT
det här vill vi såklart inte missa nu när vi ändå har suttit kvar här och väntat .
Springer in och UPPFÖR den här ruggigt branta trappen.....phu 😅.....kan knappt andas när vi kommer upp..
Tornen med klockan och trummorna byggdes ursprungligen för musiken men kom senare även att användas för att markera tid.
Trummorna fungerade i 650 år som Pekingbornas tidmätare.
Kinas siste kejsare Puyi förlorade den formella makten över landet 1911 . Han bodde dock kvar i Förbjudna staden till 1924 . När han slutligen tvingades flytta ,tystnade också trummorna.
Efter en omfattande renovering öppnades bägge tornen för allmänheten i mitten på 1980talet.
Kategori: Peking
Kategori: Peking